palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

KÖTIVIZIG részvétel az 1. Szolnoki PET Tusán

Nyilvános szemétszedést rendeztek március 7-én helyi civilek 1. Szolnoki PET Tusa címmel, megközelítőleg ötven önkéntes részvételével. A cél a Tiszaliget hullámterének kitakarítása volt, amelynek eredményeként három nagy utánfutónyi szemét gyűlt össze. Ennek fele kommunális hulladék, de a másik fele újrahasznosítható valamilyen formában.

Bővebben...

 

Húsz éve történt: megemlékezések a cianidszennyezés évfordulóján

Természeti katasztrófát okozó esemény következett be 20 évvel ezelőtt Romániában, amikor Nagybánya mellett átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott tárolt százezer köbméternyi mérgező elegy több vízfolyáson keresztül a Tiszába ömlött, megtizedelve a folyó sokszínű élővilágát. A Tisza élővilágának február elsejei emléknapja alkalmából városi megemlékezést rendeztek január 31-én Szolnokon, a Tiszai hajósok terén, ezt követően pedig a Városházán előadóülésen elevenítették fel a történteket és a védekezés jelentős mozzanatait.

Bővebben...

 

A vízügyi jubileumok éve

Ebben az esztendőben öt kiemelkedő vízügyi esemény jubileumára emlékezünk a Közép-Tisza vidékén. Idén 80 éves a Tiszafüredi Öntözőrendszer, Magyarország első ilyen létesítménye, 50 éve vonult le az 1970. évi, 20 éve pedig a 2000. évi rekord árvíz a Tiszán. Ugyancsak két évtizede történt a tiszai cianid szennyezés, s 10 évvel ezelőtt nyitották meg - elsőként a VTT keretében épült árvízi tározók közül - a Tiszaroffi tározót.

Bővebben...

 

2019 volt a második legmelegebb év

A második legmelegebb év van mögöttünk Szolnokon. A megyeszékhelyen ugyanis az évi középhőmérséklet 2019-ben 12,6 Celsius fokot tett ki, ami 2,1 fokkal magasabb a sokéves átlagnál. Ennél eddig csak 2007 volt melegebb 1946 óta, mégpedig mindössze egytized fokkal.

Bővebben...

 

Tisza-tó: 49 ezer kerékpáros

2019-ben összesen 49 428 kerékpáros hajtott át a Kiskörei vízlépcső üzemi hídján, ami 87 százaléka a 2018-as forgalomnak. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének adatai szerint ugyanakkor tavaly új havi csúcs született februárban, márciusban, áprilisban, júniusban és októberben.

Bővebben...

 
További cikkeink...