palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Tisza szabályozás: 150 évvel ezelőtt hunyt el Pietro Paleocapa

Mint az a történelemből ismert, a Tisza-szabályozás tervének elkészíttetésével Gróf Széchenyi Istvánt bízták meg és a Helytartótanács mellett felállított Közlekedési Bizottmány elnökévé nevezték ki. 1846. április 8-án kellett volna elfogadni a szabályozás tervét, melyet Vásárhelyi Pál készített el, de oly heves vita alakult ki, hogy Vásárhelyi Pál szívszélhűdést kapott, s még aznap meghalt. Nem sokkal később Pietro Paleocapa velencei királyi építési főigazgatót kérték fel a szabályozási terv véleményezésére, s még abban az évben ő is végigutazta a Tiszát Széchenyivel együtt.

Bővebben...

 

Kiállítás Szolnok és a Tisza közös múltjáról

Korabeli dokumentumok, archív képek és rajzok, továbbá különféle makettek repítik vissza az időben a látogatót a Tiszaparti emlékek - Szolnok és a Tisza közös múltja című, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös kiállításán, melyet Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója március elsején nyitott meg az intézmény Tabák Lajos galériájában.

Bővebben...

 

Fókuszban az öntözésfejlesztés: agrár-vízügyi konferencia Szolnokon

A Széchenyi 2020 keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam 1,65 milliárd forintos támogatásával valósul meg a „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című projekt, amelynek részeként öntözési konferenciát és megyei gazdafórumot rendezett február 21-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Dísztermében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) alkotta konzorcium, együttműködve a Nemzeti Agrárkamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetével.

Bővebben...

 

Emlékezés a tiszai ciánszennyezésre

A vízügyesek szakértelmének is köszönhető, hogy a 19 évvel ezelőtti ciánszennyezés nem idézett elő még nagyobb pusztítást az élő környezetben. Erről is említést tettek február 1-én a Tisza élővilága emléknapjának szolnoki rendezvényén felszólalók.

Bővebben...

 

Tisza-tavi bicikliseket kérdeztünk

Mint arról már beszámoltunk, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnöksége 2018-ban összesen 56 959 kerékpárost számlált a vízlépcső üzemi hídján, ami új éves rekord. Idén is pár perc erejéig megszólítottuk az itt áthaladókat. A kérdőívünket önkéntesen kitöltők válaszaiból például kiderült, hogy a legnagyobb arányban a fővárosból érkeztek, a biciklisek 60 százaléka a 30-50 éves korosztályt képviseli, döntő többségük tisztának tartja a környezetet, a tározó körüli nevezetes létesítmények közül pedig a legnépszerűbb körükben a Kiskörei hallépcső és a vízlépcső.

Bővebben...

 
További cikkeink...