palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések

Hidrometeorológiai elemzések

Jéghelyzet a Tiszán

A február elsejei adatok szerint a Tisza felső szakaszán, Tiszabecs és a 612 folyamkilométer között jégmentes a folyó, alatta 612-505 fkm között összefüggő állójég illetve megszakításokkal állójég jellemzi a folyót, amelynek a vastagsága mintegy 4-10 cm. 503-430,6 fkm között parti jég figyelhető meg. Tiszafüred és Kisköre között a főmedernél megszakításokkal álló jég és 10 százalékos jégzajlásos szakaszok jellemzőek. Kiskörétől az országhatárig jégmentes a folyó.

Bővebben...

 

Jégállapotok folyóinkon

A január 28-i adatok szerint a Tisza felső szakaszán, Tiszabecs és a 665 folyamkilométer között jégmentes a folyó, alatta 665-656 fkm között torlódott állójég van, melynek a vastagsága mintegy 35 cm. 656-431 fkm között megszakításokkal álló jég, illetve összefüggő álló jég figyelhető meg. A jégvastagság 2 és 15 cm között változik. Tiszafüred és Kisköre között a főmedernél megszakításokkal álló jég és 10%-os jégzajlásos szakaszok jellemzők. Kisköre alatt 10%-os jégzajlásos és jégmentes szakaszok váltakoznak a 227 fkm-ig, de 409,3-403,2 fkm között megszakításokkal álló jég van.

Bővebben...

 

A második legmelegebb év volt a tavalyi

Az elmúlt esztendőben Szolnokon az évi középhőmérséklet 12,5 fok volt, ami 2 fokkal több, mint a sokévi átlag. Ugyanakkor a csapadék mennyisége átlagosnak nevezhető.

Bővebben...

 

Változékony novemberi időjárás

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére novemberben átlagosan 55,1 milliméter csapadék hullott, ami meghaladja a sokéves 11. havi átlagot. A 6,9 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet szintén magasabb volt az ilyenkor szokásosnál.

Bővebben...

 

Meleg október, kevés esővel

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére szeptemberben átlagosan 14,1 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves 10. havi átlag felét sem éri el. A 13,6 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet ugyanakkor 3 fokkal haladja meg a sokéves októberi értéket.

Bővebben...

 
További cikkeink...