palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere

Tisza-tó: üzemrend változás

A Tisza folyón levonuló apadó jellegű árhullámra, valamint a Tiszalöki Vízlépcsőnél a megkezdett duzzasztásra tekintettel, a Kisköre-felső vízmércére vonatkozó aktuális üzemrendhez tartozó 710+10 cm-es vízállást fokozatosan 735+5 cm-es vízszintre duzzasztjuk, figyelembe véve a hidrológiai és vízminőségi adatokat.

 

Tisza-tó: üzemrend változás

A Tisza folyón levonuló árhullámra, valamint a Tiszalöki Vízlépcső üzemrendjében várható duzzasztás megszüntetésre tekintettel, a Kisköre-felső vízmércére vonatkozó aktuális üzemrendhez tartozó 735+5 cm-es vízállást fokozatosan 710+10 cm-es vízállásra csökkentjük.

 

Tisza-tó: műtárgyak zárása

A Tisza folyó áradó vízjárására való tekintettel, a belső vízterek védelme érdekében a Tisza-tó IV., V., VI., Kis-Tisza, Aponyháti, IX., Kis-Füredi fok és X. szabályozó műtárgyait 2020. június 16-án, 8 órától lezárjuk.

 

Befejeződött a Tisza-tó feltöltése

A Tisza-tó tavaszi feltöltése két lépcsőben zajlott le. Április 5-én a nyári vízszint beállításának első lépcsője fejeződött be (Kisköre-felső 680±10 cm). Második lépcsőben a tározó vízszintjét a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba duzzasztottuk, többlet vízkészlet növelése céljából, készülve a várható aszályos időszakra. A továbbiakban a Tisza-tó nyári vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm.

 

Tisza-tó: módosul a feltöltés üteme

A Tisza folyó kisvízi vízjárására való tekintettel a Tisza-tó tavaszi feltöltésének 2. lépcsős ütemtervét az érkező vízhozam és a Kisköre alatti alvízi folyószakasz vízjárásának figyelembe vételével hajtjuk végre. A módosítás miatt a tavat a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es vízszintre várhatóan 2020. április 30-ra töltjük fel.