palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Hallépcső

Hallépcső

Halvándorlás karnyújtásnyira - nyílt nap a hallépcsőnél

A Világ Halvándorlási Alapítvány felhívására május 21-én, immáron második alkalommal megtartandó halvándorlási világnap eseménysorozatához kapcsolódva a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyílt napot rendez aznap, szombaton 10 és 14 óra között a kiskörei hallépcső területén, ahol az érdeklődők karnyújtásnyira figyelhetik meg a halak vándorlását.

Bővebben...

 

A halvándorlás világnapja – fókuszban a kiskörei hallépcső

A holland kezdeményezésre másodszor megrendezendő World Fish Migration Day (május 21.) célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a vízfolyások átjárhatóságának és a halak szabad vándorlásának jelentőségére. A globális programsorozathoz eddig mintegy ezer szervezet csatlakozott, és idén várhatóan 300 helyszínen történik megemlékezés Új-Zélandtól Alaszkáig. A világnap honlapján a kiskörei hallépcső is kitüntető helyet kapott.

Bővebben...

 

Turisztikai célpont lett a hallépcső

Kiskörén idestova egy éve kezdte meg próbaüzemét a Komplex Tisza-tó Projekt keretében felépült, a vízi élővilág átjárhatóságát biztosító ökológiai folyosó, más néven hallépcső. Az 1370 méter hosszú vasbeton- és terméskő labirintus nyomban felkeltette a természetkedvelők figyelmét, sőt, azóta a Tisza-tó egyik turisztikai látványosságává vált. Ezt támasztja alá, hogy a Kirándulástervező Turisztikai Portál – figyelemfelhívás gyanánt – készített róla egy spotot, amely a képre kattintva megtekinthető.

 

A halak otthon érzik magukat az ökológiai folyosóban

A halak szívesen használják a Komplex Tisza-tó Projekt keretében megépült – országosan egyedülálló méretű – kiskörei ökológiai folyosót, amely biztosítja a folyóban és a tóban élő vízi állatvilág folyamatos közlekedését, megkerülve a duzzasztóművet. Az eddig elvégzett biológiai vizsgálatok szerint a tavaly ősszel átadott hallépcső nem csak az átjárhatóság feltételeit teremtette meg, de hosszabb távon halak élőhelyeként is funkcionál majd – hangzott el csütörtökön, a KÖTIVIZIG Kiskörén tartott sajtótájékoztatóján.

Bővebben...

 

Hallépcső madártávlatból

Az amatőr és profi fotósok körében is hamar népszerűvé vált a Komplex Tisza-tó Projekt keretében tavaly átadott kiskörei ökológiai folyosó, s nem csak a földfelszínről, hanem madártávlatból is. Tóth Gábor kollégánk a hallépcsőről szombaton, drónnal készített videofelvételét ajánljuk most figyelmükbe.

 

 
További cikkeink...