palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Vízhiány elleni védekezés

Ismét vízkorlátozásra van szükség

Mivel újra kedvezőtlenül alakulnak a hidrometeorológiai körülmények, s az elkövetkezendő napokban sem számíthatunk Tisza vízgyűjtőjére lehulló jelentős mennyiségű csapadékra, ismét szükségessé vált a Körös-völgyi vízpótlás első ütemű korlátozása. Az Országos Műszaki Irányító Törzs jóváhagyásával meghozott intézkedésnek megfelelően augusztus 31-én reggel megkezdtük az előírt, másodpercenkénti 16 köbméteres vízátvezetés csökkentését. A szabályozó műtárgyak beállításának végeztével 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe.

Bővebben...

 

Megszüntettük a vízkorlátozást

Az elmúlt napokban lehullott csapadék ugyan nem eredményezte a várt vízhozam-növekményt a Tiszán, de arra elegendő, hogy a Tisza-tóban tárolt vízkészlet pótlásával párhuzamosan a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás augusztus 17-én elrendelt korlátozását augusztus 24-én 8 órától megszüntessük. Jelenleg az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet 192,4 millió köbméter, ami 20,5 millió köbméterrel több, mint egy héttel ezelőtt.

Bővebben...

 

Feltöltődik a Tisza-tó

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőre lehullott csapadék lehetővé teszi a Tisza-tó – a hosszú aszályos időszak alatt - 159,4 millió köbméterre apadt vízkészletének fokozatos visszapótlását, emiatt azonban a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, az eddig észlelt legalacsonyabb vízálláshoz közelítő vízszintek várhatóak.

Bővebben...

 

Ismét nőhet a térségi vízkészlet

Az öntözési igények jelentős csökkenése, valamint az utolsó pillanatban a vízgyűjtőre hullott csapadék, s az ennek hatására bekövetkező tiszai vízszintemelkedés lehetőséget teremt az elkövetkező napokban a 170 millió köbméterre fogyott térségi vízkészlet visszapótlására.

Bővebben...

 

Kevesebb víz a Tiszából a Körösbe

Augusztus 17-én 8 órától az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe. Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását, 5 köbméteres csökkentését a szőke folyón érkező egyre kisebb vízhozam és a Tisza-tóban tározott vízkészlet optimálisabb felhasználása tette szükségessé.

Bővebben...

 
További cikkeink...