palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Vízhiány elleni védekezés

Egyelőre nincs szükség vízkorlátozásra

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság időben megkezdte a felkészülést az esetleges vízhiány kezelésére, ennek eredményeként pillanatnyilag 183 millió köbméter betározott vízkészlettel rendelkezik, amiből 149 milliót a Tisza-tó ad. Ez egyelőre elegendő a térségi vízigények kielégítésére, nincs szükség sem a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás, sem pedig a gazdasági célú vízfelhasználás korlátozására.

Bővebben...

 

Aszálykor a Tisza élteti a Köröst

Évtizedes időjárási adatsorok igazolják, hogy a Körös-völgy természetes nyári vízkészlete nagyon csekély, ezért a folyó ökoszisztémájának fenntartása és a hatásterületén jelentkező – elsődlegesen öntözési célú – vízigények kielégítése csak tiszai vízpótlással lehetséges. Így lényegében ilyenkor a Tisza vize folyik a Hármas-Körös medrében.

Bővebben...

 

Vízhiányra készül a KÖTIVIZIG

Noha vizet fakasztani mi sem tudunk, ellenben a mostani csapadékszegény időszakban is a meglévő vízkészletek megőrzésére, tározására fektetjük a hangsúlyt, s erre minden műszaki lehetőséget kihasználunk. A jelenlegi hidrometeorológiai helyzet és a kedvezőtlen rövid távú kilátások miatt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megkezdte a felkészülést a vízhiány kezelésére.

Bővebben...

 

Stabil a vízháztartási egyensúly, véget ért a szárazság elleni védekezés

Bár az előrejelzések csapadékmentes napokat ígérnek, immár stabilnak nevezhető vízháztartási egyensúly alakult ki térségünkben. A hidrometeorológiai helyzet kedvezően alakult, az öntözési vízigények pedig szinte teljesen visszaestek.  Ezzel lezárult a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság majdnem két hónapja tartó vízhiánykár elleni védekezési időszaka.

Bővebben...

 

Felfrissült a térség, emelkedik folyóink vízállása

Habár az elmúlt napokban megnyíltak az égi csatornák, és mérséklődtek az agrárium vízigényei, továbbra is indokoltak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízhiánykár-elhárítási beavatkozásai.  Folyóink természetes vízkészlete - miután a Tisza és a Zagyva majdnem elérte a valaha mért legkisebb vízszintet – ismét növekszik, és a betározott vízmennyiség újra meghaladja 200 millió köbmétert.

Bővebben...

 
További cikkeink...