palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Felszín alatti vízkészlet-gazdálkodás

245 éve épült fel Szolnok város első kórháza-ispotálya

 

50 éves a Felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási csoport

Idén kerek évfordulót ünnepel a Felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási (vízföldtani) csoportunk, ugyanis 50 évvel ezelőtt indult el hivatalosan is a hidrogeológusi munka Igazgatóságunknál.
A csoport története egészen 1969. október 1-ig nyúlik vissza, amikor Sárközy János geológus a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz került, és hamarosan megalapította az önálló geológiai csoportot.

Bővebben...

 

Szolnok és környéke aljzatának pliocén és pleisztocén kori fejlődéstörténete

 

Mi az amit iszol….?

Hát Bedeco! Hangzott a válasz az egykori reklámban. Mivel vagyunk néhányan, akik az instant kakaón és az egyéb igen élvezetes, de vizsgálódási körünkön jelenleg kívül eső italokon  túl a vizet is szívesen fogyasztjuk, úgy vélem, hogy érdemes egy kicsit körüljárni a kérdést.

Víz nélkül nincs élet. Közismert tény az is, hogy az emberi szervezet nagy  része (életkortól függően 75-65%-a) víz. Sejtjeink a táplálásukhoz szükséges szerves és szervetlen vegyületeket vizes oldatban kapják, és bomlástermékeik nagy részét is vizes oldatban adják le. A szervezet vízszükségletének kielégítése, azaz a megfelelő mennyiségű oldószer bevitele tehát alapvető életfeltétel. Az emberi szervezet átlagos fiziológiai vízszükséglete égövünkön mintegy 2 l liter naponta. Folyadék igényünket különböző ital féleségekkel, levesekkel, vagy épp gyümölcsökkel is kielégíthetjük, de a  legfontosabb forrás mégis a víz.

Ivóvíznek az emberi fogyasztásra alkalmas vizet nevezzük. De milyen is legyen a jó ivóvíz? Színtelen, szagtalan, kellemes ízű és hőfokú, megfelelő keménységű és szennyező, valamint fertőző anyagoktól mentes. Ezzel együtt feleljen meg  a jogszabályi előírásoknak, és lehetőleg ideális mennyiségben és arányban tartalmazza a különböző oldott anyagokat.

Bővebben...

 
További cikkeink...